Sadan hjælper vi dem med demens

Demens er for mange en skræmmende sygdom, som både påvirker den sygdomsramte og pårørende fysisk eller psykisk eller begge dele. Der findes flere forskellige former for demens, hvor Alzheimers er den mest almindelige type af demens. Demens påvirker individets mentale kognitive evner, men også deres fysiske evner. Der er desværre endnu ikke fundet en kur mod demens, men heldigvis findes der demens hjælpemidler, som er fundet til at kunne hjælpe på symptomerne.

Forebyggelse

Det er ikke med garanti, at man med forebyggelse kan undgå at blive ramt af demens, men ud fra diverse fundne årsager til demens, kan man måske gøre noget forebyggende ved at undgå disse ’trigger-årsager’. En sund kost kan for eksempel være forebyggende, hvilket for eksempel indebærer at spise varieret og huske at spise fisk og grøntsager. Derudover kan motion i hverdagen måske også være forebyggende. Disse hverdagsrutiner kan måske være forebyggende, da de kan mindske risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, forhøjet kolesteroltal og andre livsstilssygdomme, der kan øge risikoen for at udvikle demens.

Beroligende hjælpemidler

Demens kan resultere i at den sygdomsramte oplever stress, forvirring og uro. Derfor kan demens hjælpemidler såsom kugledyner måske være med til at forbedre livskvaliteten for den ramte. Disse kugledyner indeholder vægte, som kan give en beroligende effekt og dermed forbedre den sygdomsramtes søvnkvalitet. Hvis kugledynen er for meget, kan det være at en dyrefigur med vægt i, kan fungere som terapiform, der beroliger den demente.

Sansestimulering

Det er vigtigt for demente at stimulere deres sanser og holde deres kognitive evner aktive. Piktogrammer kan muligvis hjælpe den demente med at holde styr på gøremål i hverdagen og diverse aftaler på en forbedret måde med billeder i stedet for ren tekst. Derudover kan demens hjælpemidler såsom blid musik, sansepuder, diverse dufte og farver også være med til at stimulere den demente og styrke deres kognitive evner.